luni, 29 iunie 2009

Ingredienti activi si utilizarea medicala










Principalul ingredient psihoactiv este delta-9 tetrahidrocanabinol, C(21)H(30)O(2). Are forma de fluture si este cunoscut universal cu prescurtarea THC. Canabinoidele sunt lipofile, solubile numai in substante grase si nu in apa. Asadar substanele active se potenteaza in materii grase (unt, ulei) sau daca sunt inhalate prin fum sau fumat.La inceputul anilor 1990 s-au descoperit receptori pentru THC in creier.

Continutul THC la marijuana variaza de la 1% (canepa industriala),4%-8% (marijuana medie) si intre 10%-15% pentru o calitate extraordinara.

Folosit ca leac natural, canabisul are un loc important in formele populare de medicina, si mai ales in traditiile rurale.Folosit ca analgezic, calmant, somnifer, crampe, dureri menstruale, iar in anumite cazuri era folosit impotriva durerilor declansate de cancer. Doctorul personal ii prescria reginei Victoria o tinctura obtinuta prin macerarea canepei in alcool, impotriva migrenelor.Incepand cu 2003, diferite retete de canabis sunt destinate combaterii sclerozei in placi.Dupa descoperirea in creier al unui canabinoid endogen, care se formeaza natural, numit anandamida, au aparut retete pentru combaterea anxietatii, dezechilibrelor mentale, si cu efecte neuroprotective. Explicatia este simpla: anandamida stimuleaza unii receptori ai serotoninei in timp ce-i inhiba pe altii care mediaza greata si durerea. Dr. William Osler, recomanda canabisul, in secolul al XIX-lea ca cel mai bun remediu impotriva migrenelor.


2 comentarii: